Fifty Shades of Grey #sexreview

5

L-am avut si eu pe domnul meu Grey. Dar cand l-am cunoscut nu eram nici virgina si nici dispusa sa fiu parte contractuala in satisfacerea unor fantezii care nu erau intru-totul ale mele. Incompatibilitate. Oamenii nu se schimba, se adapteaza greu si adaptabilitate naste frustrari generatore de nefericire. N-am citit cartea, dar am aflat din auzite ca la final fata-buna, il schimba pe el, baiatul-rau pentru mult asteptatul happy-end cu care ne-au obisnuit toate ecranizarile din ultimul timp. Drama probabil nu vinde sau poate nu cumpara cine trebuie. Filmul iti creeaza fara indoiala o stare de nervozitate data pe de o parte de starea de excitare la vederea scenelor sexuale, si pe de alta parte de indignarea permanenta generata de raportul nu tocmai familiar spectatorului in care se afla personajele. Baiatul-rau evaluaza fata-buna in modul rational, ordonat si concret al omului de afaceri care cumpara… cherestea sau o vaca. “Produsul” e cercetat in mediul din care provine, hranit corespunzator, transportat dintr-o parte in alta in siguranta, impachetat in materiale de calitate, livrat in urma unui contract scris, remunerat pe masura. Revoltator, repugnant, denigrant? Fascinant, intrigant, excitant?  Pana la urma tot o chestie de nuante sau de ce nu, de compatibilitate.
Spectacolul e deopotriva pe ecran si in sala. Publicul vorbeste tare, mult, se glumeste frecvent, in momente cheie, un fel de eliberare emotionala ca atunci cand ti-e rusine ca te-ai inrosit si dai vina pe caldura nestiind cum sa deal cu penibilul. Filmul jigneste repetat afisand o intoleranta surprinzatoare fata de practicile sexuale care nu coincid cu “normalitatea”. Fata cea buna il vrea “normal” pe baiatul cel rau. Ideea de normaliate data de majoritate e ridicola in 2015. In sex, spre deosebire de viata, binele are ca si conditie necesara si suficienta acordul partilor implicate. Normalitatea poate fi a ta nu neaparat a tuturor. Fetisul, desi irational la baza, nu trebuie nici inteles, nici demonstrat, asemeni unei axiome matematice. Toleranta fata de oameni, de credintele religioase ale acestora, de minoritatile sexuale, de practicile sexuale cu care poate nu rezonezi, este o dovada primara si absolut necesara in definirea inteligentei pretinse sau posedate, fiecare dupa posibilitati . La finalul filmului, barbatii se viseaza “Domini Grey”, cu camasi albe si femei ascultatoare, aliniate impecabil. La finalul aceluias film, femeile se viseaza fete-bune, costisitor rasfatate, gata sa se abandoneze cu mainile legate barbatului imaginat deja schimbat. Numai ca oamenii nu se schimba.
Povestea de dragoste e clasica. El, baiatul cel rau are iPhone si e bun in tot ceea ce face: danseaza, piloteaza, canta la pian, vorbeste putin, pleaca cand trebuie, flateza, isi ia ce-i trebuie si ofera doar ce are nevoie. Ea, fata cea buna n-are iPhone: e virgina, saraca, timida, desteapta si crede in dragoste, pana la moarte. A cui?
Tind sa cred ca nu va muri nimeni, ca vor trai happily ever after si ca vor naste prunci vii care vor dezvolta fetish-uri noi intr-o familie bazata pe “normalitate”.
Dupa filmele bune lumea pleaca incet si in liniste. Nu stiu daca Fifty Shades of Grey e un film bun. Mi-a lasat impresia unui film facut bine, cu actori potriviti pentru rolurile pe care le interpreteaza credibil. Publicul l-a ridicat si la nivel de bestseller si la rangul de lider in box office pe minunatul Domn Grey. Tot acelasi public care n-a inteles ca iubirea pana la moarte presupune un soi de statornicie in actiuni si gandire, l-a sortit pieirii dupa check-in-uri strategic selfuite in fata cinematografelor arhipline. Nu fac parte din acea categorie de oameni care iubesc pana la infatuare un lucru pe care-l detesta pana la denigrare dupa o oarecare perioada de timp. Tot ce-am iubit, am iubit pana la capat, constant, niciodata pentru totdeauna. Eventual pana la volumul al doilea.
Pe curand.

6

I was wearing:

Zara Studio leggings

H&M Studio top

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s