Likes For Likes

1

”-Apoi sa le numaram, coane Fanica; sa le numaram; doua la prefectura.
-Doua…
-Doua pe piata lui 11 Fevruarie…
-Patru…
-Doua la primarie…
-Sase…
-Unul la scoala de baieti…
-Sapte…
-Unul… la scoala de fete…
-Opt…
-Doua la prefectura… paispce…
-Le-ai mai numarat pe ale de la prefectura.
-Nu, coane Fanica, sa traiti! Doua la primarie, optspce, patru la scoli, douazeci si patru, doua la catrindala la Sf. Niculae, treizeci…
– Le-ai mai numarat o data pe toate astea si aduni rau…
-Doamne pazeste, coane Fanica, sa traiti, patruzeci si patru, în cap… patruzeci si patru… Cum zic, unul-doua, poate vântul… ori cine stie… ” I.L.Caragiale, O scrisoare pierduta

Unu’ de la Adina si cu unu’ de la Cosmin,sunt doua. Cu inca unu’ de la Andrei, unu’ de la Vasile, sunt opt… like-uri.
Cam asa e pe Facebook. Aceasta realitate in care traim jumatate din timpul pe care nu-l dormim, acest spatiu transcedental, acest vid matematic in care Andrei si Vasile sunt mereu sase nu doi, este, necontestabil, instrumentul precis de masurare a succesului in zilele noaste.
Totul incepe simplu. Eu, antreprenor ce ma visez de succes, imi deschid o pagina oficiala: Vasile Official. Fac cinspe’ like-uri rapid, ma stie mama, tata, gagica, prietenele ei( eeeh!), tanti Georgeta, doamna Violeta, vecinu’ Matei si varu’ Ionica. Dar Vasile Official vinde saltele gonflabile si doamna Violeta prefera fibrele naturale, varu’ Ionica are deja ortopedica si prietenele ei( eeeeh!) stau cu chirie. Aici incepe relatia lui Vasile cu Facebook. O relatie ce are la baza toate principiile unei legaturi de succes: interes, bani si celebritate. Vasile plateste 17,5 lei pe zi lui Facebook si Facebook ii garanteaza lui Vasile intre 33 si 150 de like-uri, calculate in sistemul matematic propriu si precis neverificabil al acestui sistem de masurare al succesului, numit simplu: Facebook. Vasile simte cum ii vine succesul. A invatat el in tinerete la scoala cum ca daca cu 17 lei poti sa cumperi 50 de cartofi, atunci, prin regula de 3 simpla, cu 51.000 lei vei putea cumpara 150.000 de cartofi. Celebritatea cuantificata in bani costa 51.000 de lei. Dar Vasile viseaza departe. Se doreste acest mogul al saltelelor gonflabile, cu profitul investit in pagina de pe Facebook si imaginea ”selfuita”strategic in oglinda de la baie #VasileOfficial.
Relatia mea cu Facebook a inceput stramb, dintr-un interes unilateral, al meu, de-a-mi pierde tineretea construind cu dedicatie.. o ferma. Cand am dat piept cu fabuloasa realitate pe care o traiesc si astazi, am incetat orice reuniune privata cu dependenta retea de socializare. N-am inteles niciodata acest tip invaziv de socializare. Facebook-ul stie despre mine tot ce nu vreau sa-mi mai aduc aminte. Imi sugereaza constant ca ”as putea sa-mi stiu”: iubitii din copilarie, vecinu’ de la 3 pe care nu l-am cunoscut niciodata, doamna Mardare care a incercat sa ma clupeze cu nepotu-sau (brrrr!), postasu’, fostu’ (of!) si asa mai departe.
In prezent am cu Facebook o relatie noua si oficiala, bazata pe bani si interes, datorata exclusiv paginii pe care ma cititi in acest moment. Ne toleram reciproc ca protagonistii unui mariaj de convenienta, in care eu il insel sistematic cu cel mai bun prieten al lui, Instagram, si el ma roaga pe mail sa ma intorc de fiecare data cand uit ca exista. Conexiunea noastra starneste mereu suspiciuni: de frauda, de adulter, de ignoranta.
Facebook-ul e o loterie. Daca ai bani sa mergi pana la capat vei iesi invingator cu siguranta. Indiferent ca te vinzi sau iti vinzi produsul, un numar considerabil de like-uri iti garanteaza buzz-ul de care ai nevoie pentru a face performanta. Interesant de luat in considerare, odata decis sa incepi jocul colectionarii de like-uri, este daca rezultatul targhetat este mai valoros in bani decat sumele necesare pentru a ajunge acolo. Sa te opresti din drum e doar o optiune egala cu falimentul. Dar dincolo de functia sa de business, facebook-ul ramane totusi instrumentul principal pentru a privi in gradina vecinului, modalitatea mereu la indemana de informare in scopul surclasarii si peretele tuturor vanitatilor si aspiratiilor noastre exprimate constant, cuprinzator si credibil intr-un.. status.

E dimineata, stau la masa din bucatarie, tocmai mi-am facut o cafea. I-am facut o poza si am pus-o pe Facebook. Am primit un Like. E de la prietena mea cea mai buna. Zambesc. Zambeste si prietena mea… de la capatul celalalt al mesei. Feeling proud, ce sa mai!

2 3 4 5 6 8

I was wearing:

H&M top

Old skirt

Musette boots

5 thoughts on “Likes For Likes

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s