BLACK FRIDAY

vintage-shopping

Azi-dimineata m-am impiedicat de o soseta. Rostogolita pe covor cu ochii-n cer si fundu’ de pamant, am rasuflat adanc, am marait ceva in gand si dau sa ma ridic cand dau cu ochii de calendarul de pe noptiera. Vad negru in fata ochilor. Numar rapid din doi in doi pana la saptespe sa vad daca inca le mai am, mintile of course, respir fulger intr-o punga de carton de la Mango uitata salvator sub fotoliul din odaie si dau sa prind telefonul uitat intr-un colt pe etajera. Melodioasa dimineata! 0720, suna scurt, asteptare lunga, la capatul celalalt zana cea buna.
-Spune iubita!
-Auzi fata, eu cu ce ma imbrac de Black Friday?!
Pac, pac! Ah, Black Friday! Aceasta nascocire a celor care stiu totul despre orice, paradisul advertiserilor, cursa nebuna brat la brat cu discountul iluzoriu.

Ma simt inselata. Prima vineri care mi-a rupt inima a fost acum trei ani. Era ziua mea, de nume. M-am imbracat frumos, sosete, sandale cu platforma, fake fur, asa ca pe vremuri. Am iesit cu fetele la mall. Am baut o cafea 1+1 gratis, am mancat o briosa cu ciocolata si apa plata cadou si ne-am lansat cu degetul pe tragaci in vanatoarea lichidarii de stocuri. E ziua mea, vreau o rochie scurta pe care s-o scot sexy in Bamboo, la o votca cu suc de mere gratis, va rog, mai pe seara. Rochia, un chilipir, 459 de lei de la 500! Must have, must wear, must wait! N-am sandale. Ma arunc ca vantul si ca gandul dupa ultimul 37, pe bordo sau pe negru? In saltul maret catre raftul de sus, scap rochia, insfac pantofii, zambesc triumfator si dau sa ma aplec dupa rochia ratacita de pe jos. Ia-o de unde nu-i! Ba era, plecata spre casa, cu niste picioare lungi si bucle ravasite blond pana la fund.
Mirosea a razboi! Zana cea buna ma ia protector de brat, imi spune ca nu-i de noi aici si-mi promite sweet un alt Black Friday, altul mai mare si mai frumos.

Vineri, acum doi ani. Fetele destepte gresesc mereu cel putin de doua ori, la rand. M-am imbracat frumos, stiletto, boyfriend jeans, tricou Balenciaga, ca la Fashion Week, dar tot la mall. Am iesit cu fetele la film, 1+1 gratis, dar noi eram trei. Derutant.  Zic sa dam o tura prin magazine, nu, nu cumparam, doar ne uitam, asa sa treaca timpul . Intram in magazinul nostru preferat. Colectia veche, totul la 30 de lei! No way! Stii, stau uneori si ma gandesc “cum ar fi daca..”, ei bine, chiar era! Depasita emotional de situatie, cumpar tot. T O T! Mai mult decat pot duce, la propriu. Noroc cu zana cea buna, care la fel de cumpatata ca si mine, suna un prieten:”Te-astept sa vii..”
Du-ma acasa mai tramvai..

Vinerea asta m-a prins in chiloti si nici aia ai mei, pe FaceTime cu zana cea buna, in timp ce faceam cafeaua primita(ironic!), gratis si cadou de la o prietena. Mi-am pierdut instinctul de consumator. Simt nevoia sa dau ceva inapoi. Sa fac ceva maret pentru sufletele ratacite de la mall. Sa ma ridic si sa le spun in gura mare ca nu e nimic real la mall, ca nu poti sa ai incredere intr-un loc fara anotimpuri, ca tre’sa fie ceata, sa crape pietrele, sa ti se ciufuleasca parul ca sa fie de-adevaratelea.
Pentru ca daca ceva nu lasa urme, nu se merita.
E gata cafeaua. Hai, sa aveti un Black Friday fericit! Pe curand!

 

Photo source: Getty Images

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s